36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!

Főoldal > 36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!


2023/07/14
ZH

Az egész napot a választott fotóssal töltitek majd, így amellett, hogy szereted a stílusát, egy személyes vagy telefonos interjú nagyszerű módja annak, hogy biztosan azt kapd majd, amit el is képzeltél! Most azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, amiket jó ha előre tisztázol az esküvői fotóssal!

esküvői fotós

Ezeket ne felejtsd el megkérdezni az esküvői fotóstól!

 


Összegyűjtöttünk egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket fel kell tenni a fotósnak, és ez segít leszűkíteni a választási lehetőségeket a tökéletes Nagy Naphoz!  

 

Az alapok

 

Ezek az első kérdések, amelyeket fel kell tenni, ha a leendő esküvői fotósokkal beszélgetsz, mivel ők jelzik, hogy érdemes-e további beszélgetéseket folytatni. Végtére is, ha nem állnak rendelkezésre az esküvő napján, vagy kényelmetlenül érzed magad a válaszok miatt, akkor nem biztos hogy ő a legmegfelelőbb.

 

 

Elérhető-e az esküvő napján?

 

Ez valószínűleg elég nyilvánvaló, de mindenki rosszul használja ki az idejét, ha egy fotóssal beszélget, aki nem elérhető az esküvője napján.

 

 

Te leszel az, aki fotózod az esküvőmet? Ha nem, találkozhatok a fotóssal, aki a helyszínen lesz?

 

Egyes esküvői fotósok egy kollektíva részeként dolgoznak, ezért fontos megérteni, kit veszel fel az esküvő napjára.

 

Hány esküvőt fogsz még fotózni azon a hétvégén?

 

Végső soron erre a kérdésre nincs jó vagy rossz válasz, de érdemes jól éreznie magát az általuk adott válaszban. Egyes fotósok csak egy esküvőt készítenek hétvégenként, de mások hajlandóak egynél több eseményt is vállalni. Ha egy messzire menő esküvőt rendeztek, és tudod, hogy a fotós már előző este leszerződött egy ünneplésre valahol máshol, akkor aggódhatsz, vajon sikerül-e időben eljutnia az esküvődre.

 

Lesz-e veled asszisztens az esküvőnk napján?

Egyes fotósok mindig asszisztenssel dolgoznak, míg mások az esemény mérete alapján döntik el, hogy szükségük van-e ilyenre. Ha például kis esküvő helyszínen lesztek akkor lehet, hogy egyedül megy, hisz nem mindig dolgoznak asszisztenssel, az asszisztens vagy a második fotós szerződésbe foglalása valószínűleg többletdíjat von maga után.

 

 

Mióta fotózol esküvőket? Hány esküvőt fotóztál?


Bár semmi baj nincs azzal, ha új tehetségeket veszel fel, fontos tudni, hogy egy tapasztalt szakemberrel beszélsz-e, vagy valakivel, aki még csak most kezdi, hogy ennek megfelelően tudj felkészülni.

 

Gyakran fotózol olyan esküvőket, amelyek mérete és stílusa hasonló az általunk tervezetthez?

Egy nagyszerű esküvői fotós bármilyen ünneplést megörökít, de van különbség a 75 fős esküvő és a több mint 300 fős esküvő között. Fontos tudni, hogy a fotós tisztában van azzal, hogyan dokumentálja a napot, szükség van-e további fotósok bevonására vagy sem, és hogy megfelelnek-e az igényeidnek. 

 

 

Megnézhetjük néhány legutóbbi esküvőd teljes galériáját?

 

Ezekre a kérdésekre a válasznak mindig igennek kell lennie. Ha nem hajlandóak teljes mintát mutatni a munkájukból, akkor lehetetlen megértenie, milyen értéket kap valójában. Ráadásul úgy tűnik, mintha van valami az elkészült galériáikban, amit nem akarnak, hogy láss.

 

 

Fotóztál már esküvőt a szertartás és lagzi helyszíneinken? Ha nem, tervezed-e előre ellenőrizni a helyszíneket?

Teljesen rendben van, ha a fotós nem dokumentált egy esküvőt azokon helyszíneken, ahol Ti is lesztek; még az sem baj, ha nem tudják megnézni az ingatlant a nagy nap előtt – persze feltéve, hogy ha Te ezzel elégedett vagy. Sok fotós az esküvő kora reggelén érkezik, hogy felderítse a helyszínt, ha nem ismeri azt, vagy nem tud meglátogatni a nagy nap előtt, ezért érdeklődj a folyamatról.

 

 

Dolgoztál már együtt esküvőszervezőnkkel vagy videósunkkal?

 

Ha tudjuk, hogy esküvői fotósunk jól együttműködik más kulcsfontosságú beszállítókkal – különösen a tervezővel és a videóssal – nagy előnyt jelent.

 


Stílus

 

A fotósra nagy munka vár: ők a felelősek az alkotásért a nagy nap kézzelfogható emlékei és az általuk készített fényképek azok, amelyekre még évekig visszaemlékezni fogunk. Ezért kulcsfontosságú annak biztosítása, hogy stílusuk összhangban legyen az általunk elképzeltekkel.

 

 

Hogyan jellemeznéd a fotózási stílusodat? Mihez hasonlítanád a munkádat?

 

Itt nincs jó vagy rossz válasz; egyszerűen csak tetszenie kell amit mond és mutat.

 

Szívesebben beleolvadsz a háttérbe, hogy megörökítsd az őszinte pillanatokat, vagy jobban szeretnél látható lenni, és átvenni a felelősséget a képek koreografálásában?

Fontos, hogy tisztában legyünk a preferenciáival: Szeretnél valakit, aki szervesen dokumentálja a napot, ahogy az történik, vagy olyan szakembert keresel, aki eligazít?

 

Digitálisan fényképezel? Filmmel? Vagy mindkettő?

Ha szíved egy filmes fotókkal teli album mellett dönt, de a fotós csak digitálisan fényképez, az annak a jele lehet, hogy ez nem a megfelelő.

 

 

Árak és csomagok

 

Most itt az ideje, hogy rátérjünk a finomságokra. Íme, mit kérdezhetsz, amikor az árakról és a csomagokról beszéltek.

 

 

Mit tartalmaz a standard csomag? Milyen kiegészítőket tartalmaznak a drágább csomagok?

A legtöbb fotós úgy válaszol erre a kérdésre, hogy ad egy lapot, amely lebontja a szabványos csomagjaikat. Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy mi különbözteti meg az egyes csomagokat, vagy mit tartalmaz az egyes csomagok, mindig teddd fel.

 

 

Testreszabhatok egy csomagot az igényeimnek megfelelően?

Ha tovább szeretnéd személyre szabni a fotós egyik standard ajánlatát, mindig kérdezz; lehet, hogy nem tudnak minden kérést teljesíteni, de érdemes beszélgetni.

 

 

Tartalmaz eljegyzési fotókat a csomag? 

Ez valószínűleg ki fog derülni azon az egylapon, amely tartalmazza a csomagok bontását, de ha nem látsz semmilyen információt más eseményekről, akkor nem árt megkérdezni, különösen, ha ezek a dolgok rendkívül fontosak számotokra.

 

 

Hány órát tartalmaz egy-egy csomag? Mennyibe kerülnek a plusz órák?

Ne felejtsd el, hogy a lefedettségi órák valóban akkor kezdődnek, amikor a fotós megérkezik, ami általában a felkészülési folyamat egy pontján van. Fényképeket készítenek a napra készülő párról, és minden részletet rögzítenek, mint például a meghívó lapos fekvés, üdvözlőtáskák, valamint a szertartás vagy a fogadóterek.

 

 

Vannak kreatív fotós kellékeid?

Egyes fotósok felár ellenében fotófülkét kínálnak; de más kreatív kellékekkel is kiegészíthetik a nagy napot.

 

 

Az ár tartalmazza a retusálást, színbeállítást vagy egyéb korrekciós szolgáltatásokat? Ezek benne vannak, vagy felár ellenében?

 

A legtöbb esküvői fotós a fotók szerkesztését a normál csomagajánlat részeként fogja felvenni, de mi van, ha további változtatásokat szeretnél (például egy vendég eltávolítását a fényképről, egy elszállt haj kijavítását vagy a szín módosítását)? Kérdezd meg, hány szerkesztési kör áll rendelkezésére, és hogyan néz ki ez a folyamat.

 

 

Kérsz utazási díjat? Milyen távolságra? Mit takar ez?

A legtöbb fotósnak van egy sugara, amelyen kívül utazási díjat számít fel. Előfordulhat, hogy bizonyos távolságon túl a fotós szállásáért is fizetni kell.

 

 

Nyomtatványok és albumok

 

Ha vége az esküvőnek, itt az ideje, hogy élvezd ezeket a gyönyörű képeket! Győződj meg arról, hogy tisztában vagy az eredménnyel – hogy mikor kapja meg fotóit, kap-e nagy felbontású fájlokat vagy tényleges nyomatokat, és hogy a fotós tud-e segíteni az album elkészítésében.

 

 

Rendelhetünk nyomtatott fotókat vagy albumokat közvetlenül tőled?

 

Bármilyen válasz elfogadható, de ha Te az a típusú ember vagy, aki csak egy szállítóval szeretne dolgozni, akkor valószínűleg jobb, ha közvetlenül a fotóstól rendelheted meg a fotókat és albumokat. Ha nem ajánlják ezt a szolgáltatást, kérdezd meg, tudnak-e ajánlani olyan személyt vagy céget, aki ezt a szolgáltatást nyújtja.

 

 

Milyen típusú albumot ajánlotok? Segítesz a képek kiválasztásában és az album megtervezésében?

Ha van valami, amit túl sok pár elhanyagol, az az esküvői fotóalbum létrehozása. Kérdezd meg fotósod, hogy ezt a szolgáltatást nyújtja-e – mind az album elrendezését, mind a nyomtatást illetően –, vagy ha kapcsolatba tudnak lépni valakivel, aki igen.

 

 

Tartalmaznak albumokat vagy nyomatokat a csomagok? Hány oldalt vagy nyomatot tartalmaz, és mennyi az átfutási idő?

Ez valószínűleg fel lesz vázolva az egylapos csomagjukon, de érdeklődj erről, ha az információ nem található ott.

 

 

Logisztika

 

Rendelkezésre állnak a nagy napon, egy csomaghoz igazodtak, és remekül érzi magát az árban. Most itt az ideje, hogy aláírd a szerződést. Nem meglepő módon a folyamat ezen részével kapcsolatban is felmerülnek kérdések. Íme néhány, hogy pózolhass fotósodnak!

 

Mikor kapjuk meg a szerződést?

 

Jelenleg sok papírmunkával kell zsonglőrködnie, és már tudja, hogy egyetlen szolgáltató sincs hivatalosan lefoglalva, amíg mindketten alá nem írták a szerződést.

 

 

Mennyi kauciót kérsz? Mikor esedékes?

Ezek a költségvetések nem gazdálkodnak maguktól! Fontos lesz rákérdezni a szükséges letétre – és arra, hogy hogyan kell fizetni.

 

 

Elfogadsz fizetést a helyszínen?

A szerződés aláírása előtt érdeklődjön a teljes fizetési folyamatról; tudnia kell, hogy mikor esedékes a fizetés, és hogyan teljesítheti ezeket.

 

 

Mi a visszatérítési vagy lemondási szabályzata?

Minden esküvőre szükség van egy tartalék tervre, ezért kérdezd meg a fotóst, mit tehetsz abban az esetben, ha el kell költöztetni vagy halasztani a nagy napot.

 

 

Van felelősségbiztosításod? Az asszisztenseidre is vonatkozik?

Az esküvői helyszín megkövetelheti, hogy minden szolgáltató rendelkezzen saját felelősségbiztosítással, ezért érdemes ezt mielőbb megkérdezni.

 

 

Van tartalék felszerelésed?

Erre a kérdésre a válasznak igennek kell lennie – és valószínűleg mindig is az lesz. 

 

 

Mi a tartalék terv, ha váratlan okból nem tudod fotózni az esküvőmet?

Esküvői fotósok – ők is olyanok, mint mi! Megbetegednek, megsérülnek, vagy éppúgy kezelik a váratlan körülményeket, mint bárki más. Legtöbbjük szerződésében szerepel egy sor, amely kimondja, hogy mi történik, ha már nem forgathatják le az esküvőt (általában találnak neked egyenértékű vagy nagyobb helyettesítőt), de mindenképpen kérdezz rá mielőbb.

 

 

Hogyan lesz felöltözve?

A legtöbb fotós semleges, visszafogott öltözékben érkezik a nap témájához igazodva, így biztosítva, hogy el tudjon illeszkedni a nap többi vendégéhez. 

 

 

Kérhetünk egy listát azokról a konkrét felvételekről, amelyeket szeretnénk?

Esküvői fotóst fogad fel, mert megbízik a szemében, ezért szeretné megörökíteni a napot, ahogy jónak látja. Ha azonban van olyan fontos fotó, amelyet nem szeretnél kidobni – mondjuk egy kép, amelyen az összes unokatestvéred vagy a különleges desszert a vőlegény édesanyja készített –, kérdezd meg, hogy lehetséges-e összeválogatott lista készítése.

 

 

Posztolni fogsz az esküvőnkről a weboldaladon és a közösségi médiában? Elküldöd majd fotóinkat magazinoknak vagy blogoknak?

Itt nincs jó vagy rossz kérdés, de nyugodtan kell éreznie a kapott választ.

 
Fotózás Jövő Kamera trükkökLegfrissebb cikkek


5 szuper ötlet egy szülinapi buli helyszínéhez
A szülinapok mindig remek alkalmak arra, hogy összegyűljön a baráti és családi kör, és együtt ünnepeljenek. Ahhoz, hogy a szülinapi buli igazán emlékezetes legyen, azonban fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. Íme 5 fantasztikus ötlet egy szülinapi buli helyszínének kiválasztásához, beleértve egy különleges lehetőséget Kaposváron is!
36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!
Az egész napot a választott fotóssal töltitek majd, így amellett, hogy szereted a stílusát, egy személyes vagy telefonos interjú nagyszerű módja annak, hogy biztosan azt kapd majd, amit el is képzeltél! Most azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, amiket jó ha előre tisztázol az esküvői fotóssal!
Hogyan lehet 2023-ban frappáns reklámszöveget írni?
Az üzleti világban a reklámszövegek nagy jelentőséggel bírnak a termékek és szolgáltatások hatékony népszerűsítésében. Az emberek rövid figyelme miatt a frappáns, magával ragadó és emlékezetes reklámszövegek kulcsfontosságúak a sikeres kampányokban. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan lehet 2023-ban frappáns reklámszöveget írni, hogy megragadd az olvasók figyelmét és növeld a vállalkozásod sikerét.
Fotózás

Szeretnél mindent megtudni a fotózásról akár hobbi akár profi szinten? A videóportál számos fotózással kapcsolatos trükköt és tippet hoz neked, hogy napról-napra jobb lehess abban, amit csinálsz! A fotózás egyfajta művészet így mindenkinek kell egy kialakult fotósstílusa legyen, de azonban elengedhetetlen, hogy a fotós alapjait is elsajátítsuk!

Videózás - Filmezés

Csakugyan, mint a fotózás, a filmezést és videózást is tekinthetjük művészetnek és ha ügyes vagy a te mozgó képeid is magával ragadják majd a nézőket! De hogyan? A videóportál ebben is segítnek, hogy a videózás és a filmezés és minden velejáró elő- és utómunka mind-mind a kisujjadban lehessen! Nem csak a profik képesek profi videót készíteni! 

Sorozatok és Filmek

Te is betekintenél a kulisszák mögé vagy kíváncsi vagy milyen romantikus filmek vagy éppen vígjátékok helyezkednek el jelenleg a toplista élén? A videóportálon számos film bemutatóval, ismertetővel, és értékeléssel is találkozhatsz, így mielőtt moziba indultok, érdemes felnézned az oldalra filmek és sorozatok terén!

Kitekintő

Téged is érdekel a filmek világa és minden, ami ehhez kapcsolódik? Akkor a Videóportál a neked való ugyanis a filmkészítéstől egészen a filmek értékeléséig minent megtalálhatsz az oldalon! Tippjeinkkel és kameratrükkjeinkkel ügyesebben bánhatsz a kamerával és megtanulhatod azt is, hogy készíthetsz tökéletes képeket a barátnődről nyaralás alatt! Fotózás, videózás, kamera trükkök, filmek, sorozatok, és minden az álló- és mozgóképekről!