Az erős fogakért: ételek, amelyek segítenek egészségessen tartani fogainkat

fooldal > Ételek az egészséges, erős fogakért

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ételek az egészséges, erős fogakért


2020/09/09
SzSz

Vannak ételek és italok, amelyek ártanak fogainknak, még vannak, amelyek segítenek erősíteni és egészségesen tartani őket. Most az utóbbiakat hoztuk el! 

Ételek az egészséges, erős fogakért

Az egészséges fogakért a legfőbb vitamin és ásványianyag-forrás a kalcium, a foszfor és a fluorid, amelyek mind hozzájárulnak a csontok és a fogak erősítéséhez. Ezek mellett vitamin is rendíkvül fontos lehet, méghozzá az A- és a C-vitamin. Ez a két vitamin leginkább az íny egészségében játszik szerepet, hiszen ha meglehetősen kevés C és A-vitamint fogyasztunk, sokkal nagyobb az esélye a fogyágybetegségeknek. Ha fogágybetegségben szenvedünk, az kihat az egész fogsorunkra, hiszen az ínyünk és az azt tartó szövetek mind a fogakat támogatják és tartják a helyén.

 A-vitamin

Az A-vitamin emellett fokozza a nyálkahártya ellenálló képességét is a fertőzésekkel szemben, így segít a szájban lévő baktériumok eltávolításában. A-vitaminban gazdag étel például a sárgarépa, a tök, a zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, salátafélék, illetve egyes gyümölcsökben is megtalálható. 

 

C-vitamin

A C-vitamin legfőképpen a fogágybetegségek elleni védelemben segít, illetve természetesen tudjuk, hogy az egész immunrendszerünkre, védekező mechanizmusunkra milyen kedvező hatással van. C-vitaminban gazdagok a citrusfélék, a paprika, a kiwi, az eper és a káposztafélék, így ezekből érdemes minél többet fogyasztani. 

 

Kalcium 

Mint tudjuk, a kalciumnak jelentős szerepe van a csontok erősítésében, beleértve a fogakat is. Kalciumban gazdag ételek a tejtermékek, a káposztafélék és a hüvelyesek. 

 

Foszfor

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. Foszforban gazdag ételek a sajtok, a szója és a búza. 

 

Fluorid

A fluorid leginkább a fogszuvasodás elleni küzdelemben segít, amelyet főleg a fogkrémek tartalmaznak. Éppen emiatt fontos, minden étkezés után megmosni fogainkat, hogy a szánkban maradt ételmaradékok ne tudjanak megtelepedni és fogkővé alakulni a fogakon. 

 

Fontos, hogy a fogerősítő ételek mellett érdemes ellátogatnunk fogorvosunkhoz fogkő leszedésre is, hogy elkerülhessük a nem megfelelő szájhigiénia által létrejött fogászati problémákat. 
 Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Legfrissebb cikkek


5 szuper ötlet egy szülinapi buli helyszínéhez
A szülinapok mindig remek alkalmak arra, hogy összegyűljön a baráti és családi kör, és együtt ünnepeljenek. Ahhoz, hogy a szülinapi buli igazán emlékezetes legyen, azonban fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. Íme 5 fantasztikus ötlet egy szülinapi buli helyszínének kiválasztásához, beleértve egy különleges lehetőséget Kaposváron is!
36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!
Az egész napot a választott fotóssal töltitek majd, így amellett, hogy szereted a stílusát, egy személyes vagy telefonos interjú nagyszerű módja annak, hogy biztosan azt kapd majd, amit el is képzeltél! Most azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, amiket jó ha előre tisztázol az esküvői fotóssal!
Hogyan lehet 2023-ban frappáns reklámszöveget írni?
Az üzleti világban a reklámszövegek nagy jelentőséggel bírnak a termékek és szolgáltatások hatékony népszerűsítésében. Az emberek rövid figyelme miatt a frappáns, magával ragadó és emlékezetes reklámszövegek kulcsfontosságúak a sikeres kampányokban. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan lehet 2023-ban frappáns reklámszöveget írni, hogy megragadd az olvasók figyelmét és növeld a vállalkozásod sikerét.
Fotózás

Szeretnél mindent megtudni a fotózásról akár hobbi akár profi szinten? A videóportál számos fotózással kapcsolatos trükköt és tippet hoz neked, hogy napról-napra jobb lehess abban, amit csinálsz! A fotózás egyfajta művészet így mindenkinek kell egy kialakult fotósstílusa legyen, de azonban elengedhetetlen, hogy a fotós alapjait is elsajátítsuk!

Videózás - Filmezés

Csakugyan, mint a fotózás, a filmezést és videózást is tekinthetjük művészetnek és ha ügyes vagy a te mozgó képeid is magával ragadják majd a nézőket! De hogyan? A videóportál ebben is segítnek, hogy a videózás és a filmezés és minden velejáró elő- és utómunka mind-mind a kisujjadban lehessen! Nem csak a profik képesek profi videót készíteni! 

Sorozatok és Filmek

Te is betekintenél a kulisszák mögé vagy kíváncsi vagy milyen romantikus filmek vagy éppen vígjátékok helyezkednek el jelenleg a toplista élén? A videóportálon számos film bemutatóval, ismertetővel, és értékeléssel is találkozhatsz, így mielőtt moziba indultok, érdemes felnézned az oldalra filmek és sorozatok terén!

Kitekintő

Téged is érdekel a filmek világa és minden, ami ehhez kapcsolódik? Akkor a Videóportál a neked való ugyanis a filmkészítéstől egészen a filmek értékeléséig minent megtalálhatsz az oldalon! Tippjeinkkel és kameratrükkjeinkkel ügyesebben bánhatsz a kamerával és megtanulhatod azt is, hogy készíthetsz tökéletes képeket a barátnődről nyaralás alatt! Fotózás, videózás, kamera trükkök, filmek, sorozatok, és minden az álló- és mozgóképekről!