Így lesznek tökéletesek a fotóid

Főoldal > Fa struktrúrájú kategorizálás > Fotózás

Fotózás

Alapvető fotózási tippek kezdőknek

 

Ha most vásároltad meg első DSLR-ed, és szeretnéd megtanulni az alapokat, vagy egyszerű módszereket keresel meglévő fényképezési készségeinek frissítésére, a következő tippek segíthetnek szilárd alapot építeni. Természetesen a fotózás olyan művészet, amelyet soha nem fogsz igazán „készen” tanulni. A folyamatos fejlődés legjobb módja a gyakori gyakorlás, hibázás és nyitottság a másoktól való tanulásra, legyenek azok jól bevált fotósok vagy újoncok a mesterségben. Persze több fotózás tippet olvashatsz az oldalon telefonos képek készítéséhez is, hogy minden eszközödből kihozhasd a maximumot, ami a fotózást illeti.

 


Tanuld meg megfelelően tartani a fényképezőgépet – Fotózás tippek

 

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de sok új fotós nem tartja megfelelően a fényképezőgépét, ami a fényképezőgép rázkódását és a képek elmosódását okozza. Az állvány természetesen a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a fényképezőgép bemozdulását, de mivel csak akkor fogsz állványt használni, ha gyenge fényviszonyok mellett fényképezel, fontos, hogy megfelelően tartsd a fényképezőgépet, hogy elkerüld a szükségtelen mozgást.


Míg végül kifejleszted a saját módod a fényképezőgép tartására, mindig mindkét kezeddel fogd meg. Jobb kezeddel fogd meg a fényképezőgép jobb oldalát, bal kezed pedig helyezd az objektív alá, hogy elbírd a fényképezőgép súlyát.


Kíváncsi vagy mitől leszel még jobb fotós? Akkor maradj ezen az oldalon és olvass tovább! Számos fotózás tippet hozunk neked, amelyek nem csak akkor segítenek, ha ezzel foglalkozol, de kezdőként is hasznát veszed!

 

Fotózás RAW-ban

A RAW olyan fájlformátum, mint a jpeg, de a jpeg-től eltérően a fényképezőgép érzékelője által rögzített összes képadatot rögzíti, nem pedig tömöríti. Ha RAW formátumban fényképezünk, nemcsak jobb minőségű képeket kapunk, hanem sokkal jobban irányíthatjuk az utófeldolgozást is. Például kijavíthatjuk az olyan problémákat, mint a túl- vagy alulexponálás, és beállíthatjuj a színhőmérsékletet, a fehéregyensúlyt és a kontrasztot.


A RAW formátumban történő fényképezés egyik hátránya, hogy a fájlok több helyet foglalnak el. Ezenkívül a RAW fotók mindig utólagos feldolgozást igényelnek, így be kell fektetnie a képszerkesztő szoftverbe.


Végső soron azonban a RAW formátumban történő fényképezés megváltoztathatja a képek minőségét, így ha van időd és helyed, mindenképpen megéri. Ha nem tudod, hogyan válts jpegről RAW-ra, tekintsd meg a fényképezőgép kézikönyvét a részletes utasításokért vagy maradj itt az oldalon és olvasd el fotózás tippjeinket, amikkel kihozhatod a maximumot a fotóidból!

 

 

Fotózás tippek- Expozíciós háromszög

Bár elsőre kissé ijesztőnek tűnhet, az expozíciós háromszög egyszerűen az expozíció három legfontosabb elemére utal; ISO, rekeszérték és zársebesség. Ha manuális módban fényképezünk, képesnek kell lenned mindhárom dolog egyensúlyára, hogy éles, jól megvilágított fényképeket készíthess.
ISO: Az ISO szabályozza a fényképezőgép fényérzékenységét. Az alacsony ISO beállítás azt jelenti, hogy a fényképezőgép kevésbé lesz érzékeny a fényre, míg a magasabb ISO azt jelenti, hogy érzékenyebb lesz a fényre. A 100-tól 200-ig terjedő ISO-beállítás általában ideális, ha nappal a szabadban fényképez, de gyenge fényviszonyok mellett, például beltéren vagy éjszaka, magasabb, 400-800 vagy magasabb ISO-értékre lehet szükség.


Rekeszérték: A rekesz az objektív nyílása, amely szabályozza, hogy mennyi fény juthat át a fényképezőgép érzékelőjéhez. A szélesebb rekesznyílás (amelyet kisebb f-szám jelez) több fényt enged át, míg a keskeny rekesz (nagyobb f-szám jelzi) kevesebb fényt enged át. A széles rekesznyílás nagyszerű, ha el szeretnénk különíteni a témát, de ha azt szeretnénk, hogy az egész jelenet fókuszban legyen, például csoportképeknél, szűk rekesznyílást kell használni.


Zársebesség: A zársebesség szabályozza, hogy mennyi ideig maradjon nyitva a zár, amikor fényképet készítünk. Minél tovább marad nyitva a zár, annál több fény jut át a fényképezőgép érzékelőjére. A gyors zársebesség jó a kimerevítéshez, míg a hosszabb záridő elmossa a mozgást. Olvass többet a zársebesség értelmezéséről blogunkban a videoportálon!
 

esküvői fotós

2023/07/14 - ZH

36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!

Az egész napot a választott fotóssal töltitek majd, így amellett, hogy szereted a stílusát, egy személyes vagy telefonos interjú nagyszerű módja annak, hogy biztosan azt kapd majd, amit el is képzeltél! Most azokat a kérdéseket gyűjtöttük...
drón fotózás

2023/02/15 - ZH

Minden, amit az esküvői drónfotózásról tudni kell

A felvételek magasabb szintre emelése – szó szerint! Ismeritek azokat a lélegzetelállítóan gyönyörű esküvői videókat, amelyek a helyszínről nyíló képpel nyitnak, így láthatjuk az esküvő napjának minden egyes részletét? Szinte...
« 1 »

Fotózás

Legfrissebb cikkek


Aktuális SEO trendek a sikeres hotel marketinghez
A szállodaiparban a siker kulcsa a hatékony online jelenlét. Ismerd meg a legfrissebb SEO trendeket, amelyek 2024-ben segítenek a sikeres hotel marketing megvalósításában.
5 szuper ötlet egy szülinapi buli helyszínéhez
A szülinapok mindig remek alkalmak arra, hogy összegyűljön a baráti és családi kör, és együtt ünnepeljenek. Ahhoz, hogy a szülinapi buli igazán emlékezetes legyen, azonban fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. Íme 5 fantasztikus ötlet egy szülinapi buli helyszínének kiválasztásához, beleértve egy különleges lehetőséget Kaposváron is!
36 fontos kérdés, amit ne felejts el megbeszélni előre az esküvői fotóssal!
Az egész napot a választott fotóssal töltitek majd, így amellett, hogy szereted a stílusát, egy személyes vagy telefonos interjú nagyszerű módja annak, hogy biztosan azt kapd majd, amit el is képzeltél! Most azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, amiket jó ha előre tisztázol az esküvői fotóssal!
Fotózás

Szeretnél mindent megtudni a fotózásról akár hobbi akár profi szinten? A videóportál számos fotózással kapcsolatos trükköt és tippet hoz neked, hogy napról-napra jobb lehess abban, amit csinálsz! A fotózás egyfajta művészet így mindenkinek kell egy kialakult fotósstílusa legyen, de azonban elengedhetetlen, hogy a fotós alapjait is elsajátítsuk!

Videózás - Filmezés

Csakugyan, mint a fotózás, a filmezést és videózást is tekinthetjük művészetnek és ha ügyes vagy a te mozgó képeid is magával ragadják majd a nézőket! De hogyan? A videóportál ebben is segítnek, hogy a videózás és a filmezés és minden velejáró elő- és utómunka mind-mind a kisujjadban lehessen! Nem csak a profik képesek profi videót készíteni! 

Sorozatok és Filmek

Te is betekintenél a kulisszák mögé vagy kíváncsi vagy milyen romantikus filmek vagy éppen vígjátékok helyezkednek el jelenleg a toplista élén? A videóportálon számos film bemutatóval, ismertetővel, és értékeléssel is találkozhatsz, így mielőtt moziba indultok, érdemes felnézned az oldalra filmek és sorozatok terén!

Kitekintő

Téged is érdekel a filmek világa és minden, ami ehhez kapcsolódik? Akkor a Videóportál a neked való ugyanis a filmkészítéstől egészen a filmek értékeléséig minent megtalálhatsz az oldalon! Tippjeinkkel és kameratrükkjeinkkel ügyesebben bánhatsz a kamerával és megtanulhatod azt is, hogy készíthetsz tökéletes képeket a barátnődről nyaralás alatt! Fotózás, videózás, kamera trükkök, filmek, sorozatok, és minden az álló- és mozgóképekről!